Η ιδιοπαθής σκολίωση είναι μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης (Σ.Σ), η οποία μπορεί να αναγνωριστεί σε όλες τις ηλικίες, όμως η έναρξη του προβλήματος εντοπίζεται στην παιδική ηλικία. Τα προβλήματα της Σ.Σ στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν σημαντική παραμόρφωση και θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψην καθώς η παρουσία παραμόρφωσης στο παιδί μπορεί με την ανάπτυξη να εξελιχθεί.
Ως σκολίωση ορίζεται η παραμόρφωση της Σ.Σ σε μετωπιαίο επίπεδο (βλέποντας τον ασθενή ή την ακτινογραφία από πίσω προς τα εμπρός) > 10ο απόκλιση από το φυσιολογικό (μέση γραμμή). Κυρτώματα > 10ο είναι παθολογικά και στο αναπτυσσόμενο παιδί είναι δυνατό να εξελιχθούν δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα.
Η δομή της Σ.Σ πρέπει να αξιολογείται αρχικά στην προσχολική ηλικία είτε στα πλαίσια προληπτικής εξέτασης είτε για τη διερεύνηση πόνου και παραμόρφωσης. Ο έλεγχος της σκολίωσης περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, ακτινογραφίες όπου κρίνονται απαραίτητες και τη χρήση ειδικών μετρητικών οργάνων (σκολιόμετρο).Ο ακτινολογικός έλεγχος περιλαμβάνει απεικόνιση ολόκληρης της Σ.Σ για την αξιολόγηση των κυρτωμάτων (αυχενικό-θωρακικό-οσφυϊκό).
Λαμβάνονται υπ’ όψην από τον εξεταστή το ιστορικό του παιδιού και της οικογένειας, η στάση του κορμού και των άκρων (άνω άκρα-λεκάνη-κάτω άκρα) τόσο σε προσθιοπίσθια όσο και σε πλάγια θέση αλλά και πιθανές συνυπάρχουσες παθολογίες (διαταραχές πρόσληψης τροφής, νευρολογικά προβλήματα, κ.α).
Τα αίτια της σκολίωσης είναι πολλά και ποικίλα όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν ανευρίσκεται κάτι συγκεκριμένο οπότε χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής. Στα κορίτσια, τα ιδιοπαθή εξελισσόμενα κυρτώματα είναι συνηθέστερα και αντιμετώπιση απαιτείται για το 10% περίπου όλων των παιδιών με σκολίωση.
Η θεραπεία, όταν απαιτείται, καθορίζεται από τον ιατρό και είναι εξατομικευμένη για τον κάθε μικρό ασθενή. Περιλαμβάνει την απλή παρακολούθηση για κυρτώματα < 25ο, εφαρμογή κηδεμόνα κορμού για κυρτώματα 25ο-40ο, και χειρουργική αντιμετώπιση για μεγαλύτερα κυρτώματα.
*Οι Παθήσεις και Παραμορφώσεις της Σπονδυλικής Στήλης (Σκολίωση, Κύφωση, κλπ) δεν αποτελούν χειρουργικό πεδίο του κου Ι. Τριανταφυλλόπουλου. Συνεργάζεται με συναδέλφους Ορθοπαιδικούς που έχουν εμπειρία και εξειδίκευση σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο