Κακώσεις του τρίγωνου χόνδρου του καρπού

Η ρήξη τρίγωνου χόνδρου αποτελεί το συχνό τραυματισμό σε αθλητές μετά από πτώση και στήριξη στο χέρι ή μετά από από υπέρχρηση (αθλητές πολεμικών τεχνών, τένις, κωπηλασίας, κλπ)
Ο «τρίγωνος χόνδρος» αποτελεί μια πολύπλοκη ανατομική περιοχή της πηχεοκαρπικής άρθρωσης. Εντοπίζεται μεταξύ του κάτω πέρατος της ωλένης και των οστών του καρπού και απορροφά τους κραδασμούς που παράγονται κατά τις κινήσεις της πηχεοκαρπικής άρθρωσης και της άκρας χειρός.
Αποτελείται από πολλές λεπτές ανατομικές δομές:
(α) κεντρικός χόνδρινος δίσκος,
(β) περιφερικός χόνδρος, ανάλογος του μηνίσκου του γόνατος,
(γ) ραχιαίοι και παλαμιαίοι κερκιδωλένιοι σύνδεσμοι,
(δ) ωλένιος πλάγιος σύνδεσμος,
(ε) έλυτρο του ωλένιου εκτείνοντα τον καρπό τένοντα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εντοπισμένο πόνο στην αντίστοιχη ανατομική περιοχή του τρίγωνου χόνδρου και πόνο κατά τις στροφές της πηχεοκαρπικής (πρηνισμός-υπτιασμός, σε στρίψιμο κατσαβιδιού, άνοιγμα φιάλης, χρήση κλειδιού).
Η απλές ακτινογραφίες συνήθως δεν είναι διαγνωστικές και απαιτείται διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας για την επιβεβαίωση της κλινικής διάγνωσης.
Η ρήξη τρίγωνου χόνδρου αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά με: ειδικό νάρθηκα ακινητοποίησης και για διάστημα 6 εβδομάδων. Σε εμμένουσες ή σοβαρές ρήξεις, υπάρχει ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης. Συνήθως, διενεργείται αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής και αναγνωρίζεται το είδος της ρήξης. Ανάλογα με τη μορφή της ρήξης, η θεραπεία περιλαμβάνει είτε χειρουργικό καθαρισμό (κεντρικές ρήξεις του δίσκου) , είτε επανακαθήλωση του αποσπασμένου χόνδρου στην ανατομική του θέση (περιφερικές ρήξεις από την κερκιδική ή ωλένια πρόσφυση του συμπλέγματος). Η καθήλωση του τρίγωνου χόνδρου πραγματοποιείται με χρήση ραμμάτων ή αρθροσκοπικών αγκυρών. Μετεγχειρητικά, ο ασθενής χρησιμοποιεί νάρθηκα πηχεοκαρπικής για λίγες εβδομάδες και εντάσσεται σε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

 

Το σύμπλεγμα του Τρίγωνου Χόνδρου του καρπού

 

Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος, MD, MSci,PhD,FEBOT
Επικ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Επιστ. Συνεργάτης Ν. ΥΓΕΙΑ