Οστεοτομία Γόνατος (Γόνατος, Κνήμης & Μηρού)

Μια υπέροχη επέμβαση για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αλλά και για παραμορφώσεις των κάτω άκρων. Σε πολλές περιπτώσεις η αρθρίτιδα ενός γόνατος δεν είναι γενικευμένη αλλά περιορισμένη σε ένα από τα δύο κύρια «διαμερίσματα» της άρθρωσης: είτε στο έσω διαμέρισμα είτε στο έξω. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια απλή Αρθροσκοπική επέμβαση δεν δίνει την επιθυμητή λύση ενώ η Αρθροπλαστική κρίνεται υπερβολική! Εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, ο ιατρός θα προτείνει στον ασθενή την ενδιάμεση εξαιρετική λύση της Οστεοτομίας. Επίσης, η Οστεοτομία αποτελεί λύση επιλογής σε ασθενείς με εκ γενετής ή μετατραυματικές παραμορφώσεις των κάτω άκρων (ραιβογονία, βλαισογονία, δυσκαμψία) αλλά και σε περιπτώσεις διαταραχής της λειτουργίας της επιγονατίδας

Τι είναι η Οστεοτομία

Με την Οστεοτομία, ο χειρουργός αλλάζει την κατεύθυνση του άξονα της άρθρωσης, πραγματοποιώντας την ανάλογη τομή στα οστά. Με αυτή την τεχνική αποφορτίζεται το διαμέρισμα του γόνατος που πάσχει και φορτίζεται λίγο περισσότερο το υγιές διαμέρισμα. Στόχος της Οστεοτομίας επομένως είναι να μειωθεί η πίεση στα μέρη που έχουν υποστεί φθορά και προκαλούν πόνο και να μετατοπιστεί στα υγιή τμήματα.

Ο ασθενής θα παραμείνει ελεύθερος συμπτωμάτων για πολλά χρόνια χωρίς να έχει μπει νωρίς στη διαδικασία μια ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος που θα του προκαλούσε περιορισμούς αλλά και πάντα τον φόβο μια χαλάρωσης και μιας αναθεώρησής της (αντικατάσταση) σε πρώιμη ηλικία.

Οστεοτομία γόνατος για αποφόρτιση του αρθριτικού έσω διαμερίσματος

 

Τα κριτήρια που θα οδηγήσουν το χειρουργό να προτείνει μια Οστεοτομία γόνατος είναι:

  1. Σχετικά νέοι και μέσης ηλικίας (<65 έτη) δραστήριοι ασθενείς όπου μια ολική αρθροπλαστική θα αποτύγχανε («χαλάρωνε») νωρίς λόγω της πιθανότητας πρώιμης φθοράς της από τις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες.
  2. Ασθενείς με αρθρίτιδα σε ένα μόνο διαμέρισμα του γόνατος.
  3. Ασθενείς με διαταραχές της ανατομίας των κάτω άκρων είτε συγγενούς αιτιολογίας (εκ γενετής) είτε επίκτητης αιτιολογίας (μετατραυματικές).
  4. Ασθενείς με χρόνια συνδεσμική ανεπάρκεια του Πρόσθιου ή Οπίσθιου Χιαστού ή της Οπίσθιας – Έξω Γωνίας του γόνατος.
  5. Υγιείς βιολογικά ασθενείς με καλό κυκλοφορικό (αγγειακό) σύστημα.
  6. Μη παχύσαρκοι ασθενείς (<120kg).
  7. Ασθενείς με συνεχές άλγος στο ένα «διαμέρισμα» του γόνατος κατά τις καθημερινές δραστηριότητες.
  8. Ασθενείς που θα συμμορφωθούν και θα κατανοήσουν το πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποθεραπείας.

 

Πριν αποφασισθεί η επέμβαση της Οστεοτομίας ο χειρουργός θα παραγγείλει:

  1. Ειδικές ακτινογραφίες φόρτισης των κάτω άκρων.
  2. Μαγνητική τομογραφία του γόνατος.
  3. Αξονική τομογραφία σε ειδικές περιπτώσεις μετατραυματικής αρθρίτιδας.
  4. Μετρήσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και με ειδικό λογισμικό σύστημα των αξόνων (μηχανικών και ανατομικών) των κάτω άκρων του ασθενούς.

Ειδικές ακτινογραφίες κάτω άκρων αναλύονται σε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή για τον ακριβή προ εγχειρητικό σχεδιασμό.

 

Πως πραγματοποιείται η Οστεοτομία του γόνατος;

Συνήθως προηγείται μια αρθροσκόπηση γόνατος κατά την διάρκεια του ίδιου χειρουργείου και πριν την τελική Οστεοτομία έτσι ώστε να ελεγχθεί η βαρύτητα της βλάβης του χόνδρου και να αντιμετωπισθούν παθολογικές αλλοιώσεις των μηνίσκων (μηνισκεκτομή), του πρόσθιου χιαστού ή του αρθρικού χόνδρου (μικροκατάγματα).

Η Οστεοτομία μπορεί να εφαρμοστεί είτε στο μηρό κεντρικότερα του γόνατος είτε στην κνήμη περιφερικότερα του γόνατος είτε σε κάποιες περιπτώσεις ταυτόχρονα και στα δύο οστά. Μετά την εκτέλεση της τομής του οστού (οστεοτομία) η νέα θέση του οστού διατηρείται με την τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένων υλικών οστεοσύνθεσης (πλάκα και κοχλίες οστεοτομίας).

 

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής για την επέμβαση της Οστεοτομίας;

Η καλή φυσική κατάσταση συμβάλλει στο επιτυχές αποτέλεσμα. Γι’ αυτό συνιστάται η απώλεια σωματικού βάρους και η διατήρηση της ελαστικότητα και της δύναμης των μυών της άρθρωσης με κατάλληλες ασκήσεις.

Για την καλή λειτουργία του γόνατος μετά την επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να ξεκινήσει ασκήσεις για την αποκατάσταση της κινητικότητας της άρθρωσης (φυσιοθεραπεία). Το χρονικό διάστημα για την έναρξη αυτών των ασκήσεων ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και τη διάρκεια σταθεροποίησης του οστού.

Την ίδια ημέρα του χειρουργείου ο ασθενής σηκώνεται και περπατά με τη βοήθεια βακτηριών. Ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε, ο χειρουργός μπορεί να συστήσει στον ασθενή να μη στηρίζεται στο πόδι του μέχρι να πωρωθεί τελείως το οστό, μια διαδικασία που κατά μέσο όρο διαρκεί 6 εβδομάδες.

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι μετά 1-2 ημέρες περίπου και ακολουθεί πρόγραμμα φυσιοθεραπείας βάσει γραπτών οδηγιών του χειρουργού.

 

Ποια είναι τα αποτελέσματα μια Οστεοτομίας γόνατος;

Το αποτέλεσμα της επέμβασης εξαρτάται από τις προεγχειρητικές μετρήσεις των ανατομικών και μηχανικών αξόνων των κάτω άκρων με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού προγράμματος (software) σε ηλεκτρονικό υπολογιστή αλλά και από την κατάσταση των μυών και των τενόντων, που περιβάλλουν την άρθρωση.

Οι επεμβάσεις Οστεοτομίας δεν εμποδίζουν την εξέλιξη της αρθρίτιδας. Την καθυστερούν όμως αρκετά, κατά μέσο όρο για μια 10ετία, ώστε ο ασθενής να μπορεί να εκτελεί τις καθημερινές αλλά και αθλητικές του δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.

Στη συνέχεια, και λόγω της εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας σε όλο το γόνατο, υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί νέα επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Όμως ήδη ο ασθενής έχει κερδίσει πολλά χρόνια πριν εφαρμοστεί μια ολική αρθροπλαστική η οποία θα του περιορίσει μέρος των αθλητικών δραστηριοτήτων αλλά και γενικά των έντονων καθημερινών καταπονήσεων.

 

Μετατραυματική παραμόρφωση δεξιού γόνατος σε βλαισότητα.

 

Διόρθωση με διπλή οστεοτομία μηρού και κνήμης.