Οι μηνίσκοι (ο έσω και ο έξω) είναι ημισεληνοειδείς δομές κολλαγόνου που σαν μαξιλαράκια παρεμβάλλονται μεταξύ μηρού και κνήμης και παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη σταθερότητα του γόνατος, στην κατανομή των φορτίων και την εξομάλυνση των αρθρικών επιφανειών. Οι μηνίσκοι συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία και γενικότερα στην υγεία του γόνατος. Σε περιπτώσεις ανεπάρκειάς τους αναπτύσσεται οστεοαρθρίτιδα των γονάτων.

Επομένως τόσο οι οξείες όσο και οι χρόνιες ρήξεις των μηνίσκων πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Με την εξέλιξη των αρθροσκοπικών τεχνικών και εργαλείων μπορούν εύκολα και γρήγορα να πραγματοποιηθούν: (1) Μερική μηνισκεκτομή αν πρόκειται για ρήξη μικρού τμήματος ενός μηνίσκου, (2) Συρραφή του μηνίσκου με ειδικά σχεδιασμένα ράμματα αν πρόκειται για εκτεταμένη ρήξη αυτού. (Εικόνα 1)

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που μια μεγάλη ρήξη μηνίσκου δεν είναι δυνατό να συρραφτεί ή ένας ολόκληρος μηνίσκος έχει καταστραφεί;. Πρέπει να μείνει η άρθρωση χωρίς μηνίσκο; Σαφώς όχι, αφού η αφαίρεση μεγάλου τμήματος μηνίσκου και πολύ περισσότερο ολόκληρου του μηνίσκου οδηγεί όπως προαναφέρθηκε σε ανάπτυξη αρθρίτιδας. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των αρθροσκοπικών μηνισκεκτομών ανέρχεται στις 7.000-8.000 ανά έτος. Καταλαβαίνουμε λοιπόν σε πόσο μεγάλο αριθμό ασθενών που οι πλειοψηφία του είναι νέοι και δραστήριοι μπορεί να αναπτυχθεί πρώιμη οστεοαρθρίτιδα.

Σήμερα, για την πρόληψη της επιπλοκής της οστεοαρθρίτιδας μετά από μηνισκεκτομή, ο κος Ιωάννη Τριανταφυλλόπουλος εφαρμόζει τεχνικές μερικής ή ολικής αντικατάστασης μηνίσκων με τους πλέον εξελιγμένους και πιστοποιημένους τρόπους: (α) τοποθέτηση συνθετικών μηνίσκων, και (β) μεταμόσχευση μηνίσκων με αλλομοσχεύματα.

  1. Τοποθέτηση συνθετικών μηνίσκων. Στην θέση του κατεστραμμένου τμήματος ή ολόκληρου του μηνίσκου εισάγεται ένα συνθετικό ικρίωμα με βάση το οποίο θα αναπτυχθεί με το χρόνο νέος μηνισκικός ιστός. Η επέμβαση πραγματοποιείται αρθροσκοπικά και ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Οι περισσότεροι ασθενείς του κου Τριανταφυλλόπουλου έχουν ήδη κλείσει 5 έτη παρακολούθησης με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι συνθετικοί αυτοί μηνίσκοι είναι πορώδεις, προοδευτικά απορροφήσιμοι, με σχήμα που μιμείται αυτό του φυσιολογικού μηνίσκου. Παρουσιάζουν ικανή μηχανική αντοχή στα πρώιμα στάδια εμφύτευσης, διαμορφώνονται σε μέγεθος ίσο με αυτό που αφαιρέθηκε και βοηθούν την αναγέννηση του μηνίσκου με ιδιότητες ίδιες με τον φυσιολογικό. (Εικόνα 2)
  2. Μεταμόσχευση αλλομοσχεύματος μηνίσκου. Ο κος Τριανταφυλλόπουλος πραγματοποιεί πρωτοποριακές αρθροσκοπικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης αλλομοσχευμάτων ολόκληρων μηνίσκων. Οι μηνίσκοι προέρχονται από ιστικές τράπεζες μοσχευμάτων των ΗΠΑ ή της Ευρώπης και πληρούν όλους του κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή μετάδοσης νοσημάτων. Τα αλλομοσχεύματα μηνίσκων επιλέγονται ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στην ανατομία του γόνατος. Στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μεταμοσχεύσεις ολόκληρων από τον κο Τριανταφυλλόπουλο με ενθαρρυντικά άμεσα αποτελέσματα ενώ αναμένονται τα μακροχρόνια αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα ζωής και την αναστολή της εξέλιξης της αρθρίτιδας. (Εικόνα 3)

4 5

Εικόνα 1. Αρθροσκοπική τεχνική συρραφής μηνίσκου

6

Εικόνα 2. Συνθετικός μηνίσκος που διαμορφώνεται ώστε να έχει απόλυτη ανατομική εφαρμογή στη θέση του κατεστραμμένου.

7

Εικόνα 3. Αλλομόσχευμα μηνίσκου που παραγγέλνεται σε Τράπεζα Ιστικών Μοσχευμάτων και τοποθετείται στη θέση ένός πλήρως κατεστραμμένου μηνίσκου.

Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλόπουλος, MD, MSci, PhD, FEBOT
Επικ. Καθηγητής  Ορθοπαιδικής, Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος
Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τηλ. 210 6124007