αρθροσκόπηση ώμου

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία από τις πλέον εξελιγμένες τεχνικές της σύγχρονης ορθοπεδικής χειρουργικής, καθώς πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Συγκεκριμένα, η αρθροσκόπηση επιτρέπει τη διάγνωση και την αποκατάσταση παθήσεων της άρθρωσης του ώμου μόνο μέσω μικροσκοπικών τομών, ενώ με το αρθροσκόπιο προσφέρει ξεκάθαρη απεικόνιση της περιοχής. Επομένως, η τεχνική αυτή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, μεταξύ άλλων ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, η ταχύτερη ανάρρωση και ο μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών συγκριτικά με την κλασική επέμβαση με ανοιχτή τομή.

Πότε πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση προτείνεται από τον Ορθοπεδικό Χειρουργό, όταν:

  • Πρέπει να γίνει διάγνωση.
  • Η βλάβη στην άρθρωση του ώμου είναι εκτεταμένη.
  • Ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία, όπως τα φάρμακα, η φυσικοθεραπεία και η ξεκούραση.

Σε γενικές γραμμές, οι παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με αρθροσκόπηση ώμου είναι:

 

Ποια προετοιμασία πρέπει να κάνει ο ασθενής;

Πριν από την επέμβαση, καταγράφεται το ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Στη συνέχεια, ο ασθενής υποβάλλεται υποχρεωτικά σε προεγχειρητικό έλεγχο, που περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, ακτινολογικό έλεγχο και ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Επίσης, αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσει τον γιατρό, καθώς ενδέχεται να χρειαστούν τροποποιήσεις στην αγωγή. Τέλος, πριν την ημέρα της επέμβασης, απαιτείται νηστεία για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το χειρουργείο.

 

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που όμως απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία προκειμένου να πραγματοποιηθεί σωστά. Κατά τη διαδικασία, ο ασθενής λαμβάνει συνήθως περιοχική αναισθησία και παραμένει καθιστός. Διαφορετικά, χορηγείται γενική αναισθησία και ο ασθενής είναι σε ύπτια θέση. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός πραγματοποιεί μικρές τομές, μέσα από τις οποίες θα εισέλθουν τα ειδικά εργαλεία. Για να βελτιώσει την ορατότητα, εγχύει αποστειρωμένο υγρό πριν εισαχθεί το αρθροσκόπιο. Το αρθροσκόπιο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, που διαθέτει κάμερα υψηλής ευκρίνειας και επιτρέπει στον Χειρουργό να παρατηρήσει την άρθρωση και να την επιδιορθώσει πραγματοποιώντας προσεχτικές κινήσεις. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγει τα λάθη και τον τραυματισμό των γύρω ιστών, τενόντων και μυών. Η διαδικασία της αρθροσκόπηση ολοκληρώνεται με το κλείσιμο των τομών με απορροφήσιμα ράμματα και κάλυψη των σημείων με αποστειρωμένο επίδεσμο.

Η επέμβαση διαρκεί κατά μέσο όρο λιγότερο από μία ώρα.

Τι να περιμένω μετά την αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση ώμου δεν απαιτεί νοσηλεία, επιτρέποντας έτσι στον ασθενή να επιστρέψει στο σπίτι την ίδια ημέρα. Επιπλέον, συγκριτικά με το παραδοσιακό ανοιχτό χειρουργείο, η ανάρρωση διαρκεί σημαντικά λιγότερο διάστημα, με αποτέλεσμα ο ασθενή να επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του συνήθειες.

Για τις πρώτες εβδομάδες, ο ασθενής θα χρειαστεί νάρθηκα ακινητοποίησης (τρίγωνη ανάρτηση), ώστε το πάνω άκρο να παραμένει σταθερό μετά την επέμβαση. Το διάστημα θα καθοριστεί από την έκταση της επέμβασης. Επιπλέον, για τη διαχείριση του πόνου και του οιδήματος συνιστάται η εφαρμογή πάγου και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, όπως τα αναλγητικά.

Καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της επέμβασης και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης παίζει το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Ο Χειρουργός, σε συνεργασία με τον Φυσικοθεραπευτή, θα σχεδιάσουν ένα λεπτομερές πλάνο ασκήσεων πάνω στις ανάγκες του κάθε ασθενή, με στόχο τη σταδιακή κινητοποίηση του ώμου. Τέλος, για περίπου 6 μήνες προτείνεται η αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων, για παράδειγμα αθλημάτων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο Χειρουργός είναι αυτός που θα επιτρέψει την επάνοδο στις δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψιν τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενή και την αφοσίωση του στο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης;

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες και ασφαλείς μεθόδους στη χειρουργική των αρθρώσεων. Συγκριτικά με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική, η αρθροσκοπική προσέγγιση προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, αφού:

  1. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών.
  2. Μειώνει σημαντικά τον μετεγχειρητικό πόνο συγκριτικά με την ανοικτή χειρουργική.
  3. Παρουσιάζει χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης και επιπλοκών, λόγω μικρότερων τομών και μειωμένου χειρουργικού χρόνου.
  4. Προσφέρει γρηγορότερη ανάρρωση και επιστροφή στις δραστηριότητες
  5. Δεν απαιτείται νοσηλεία.
  6. Η χρήση μικρών τομών ελαχιστοποιεί τις ουλές, προσφέροντας ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  7. Προσφέρει υψηλή διαγνωστική ακρίβεια χάρη στο αρθροσκόπιο.
  8. Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης δυσκαμψίας.
  9. Δίνει τη δυνατότητα να γίνει η αποκατάσταση παράλληλα με τη διάγνωση, μειώνοντας την ανάγκη για πολλαπλές επεμβάσεις.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος, MD, MSc, PhD, FEBOT, Διευθυντής της Ε’ Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αρθροσκοπική χειρουργική του ώμου και εφαρμόζει σύγχρονες τεχνικές για την αποκατάσταση παθήσεων της άρθρωσης. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού και να ενημερωθείτε για τις θεραπευτικές επιλογές που ταιριάζουν στη δική σας περίπτωση.