Αρθροπλαστική Γονάτου (Νέα Μέθοδος) – Ρομποτική Γόνατος

 

Νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος ανοίγει το Ρομποτικό Σύστημα Μako της αμερικανικής εταιρείας Stryker. Το πλέον σύγχρονο παγκοσμίως σύστημα ρομποτικής χειρουργικής εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ και χρησιμοποιείται από τον κο Ι. Τριανταφυλλόπουλο.

Ρομποτική στης επεμβάσεις γόνατος

Οι επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με το σύστημα Μako στο γόνατο είναι η Μερική και Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος.

Σε όλες τις επεμβάσεις ρομποτικής ορθοπεδικής πραγματοποιείται ειδική τομογραφία πολύ υψηλής ανάλυσης, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανατομία του κάθε ατόμου και προσαρμογή της νέας άρθρωσης σύμφωνα με τις ανατομικές συνθήκες. Στις επεμβάσεις του γόνατος, η ακρίβεια στην προπαρασκευή των ιστών και η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, δίνουν ένα εξαιρετικό χειρουργικό αποτέλεσμα ως προς την κινητικότητα, την αποκατάσταση και την ανατομικότητα της άρθρωσης, που προσομοιάζει απόλυτα στο ανθρώπινο γόνατο. Επίσης, η ακριβής τοποθέτηση της νέας άρθρωσης με το σύστημα Mako αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια των εμφυτεύσιμων υλικών, πέραν των 10-15 χρόνων, ενώ οι ασθενείς περπατούν το αργότερο σε 24 ώρες μετά την επέμβαση.

Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

Όσον αφορά στις επεμβάσεις μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής του γόνατος με το ρομποτικό σύστημα Μako, αλλάζει μόνο το φθαρμένο τμήμα της άρθρωσης, διατηρώντας το υγιές τμήμα του γόνατος απολύτως ανέπαφο. Πραγματοποιείται μικρότερη τομή και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο μία ημέρα. Επίσης, πρακτικά δεν υπάρχει απώλεια αίματος και η αποκατάσταση είναι αξιοσημείωτα ταχύτερη. Η επέμβαση αυτού του τύπου είναι κατάλληλη για νεότερους, πάσχοντες από αρθρίτιδα, αλλά και μεγαλύτερους ασθενείς ή βαρέως πάσχοντες που δεν μπορούν να υποστούν μεγαλύτερες επεμβάσεις, προκειμένου να προληφθεί η εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Στις επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος παρότι η επέμβαση μοιάζει με την κλασική αρθροπλαστική, στην πράξη είναι μια εντελώς διαφορετική ως προς την ακρίβεια της εκτέλεσης και αντικατάστασης της άρθρωσης, καθώς λαμβάνεται υπόψη η συνδεσμική σταθερότητα και η κινητικότητα, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι άριστο και πάντα προβλέψιμο.

Το ρομποτικό Σύστημα χειρουργικής ορθοπεδικής MAKO της αμερικανικής εταιρείας STRYKER χρησιμοποιείται στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ από τον κο Ι. Τριανταφυλλόπουλο για την αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.