Αρθροπλαστική Γόνατος (Νέα Μέθοδος) – Ρομποτική Γόνατος

 

Νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος ανοίγει το Ρομποτικό Σύστημα Μako της αμερικανικής εταιρείας Stryker. Το πλέον σύγχρονο παγκοσμίως σύστημα ρομποτικής χειρουργικής εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ και χρησιμοποιείται από τον κο Ι. Τριανταφυλλόπουλο.

Ρομποτική στις επεμβάσεις γόνατος

Οι επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με το σύστημα Μako στο γόνατο είναι η Μερική και η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος.

Σε όλες τις επεμβάσεις ρομποτικής ορθοπεδικής πραγματοποιείται ειδική τομογραφία πολύ υψηλής ανάλυσης, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανατομία του κάθε ατόμου και προσαρμογή της νέας άρθρωσης σύμφωνα με τις ανατομικές συνθήκες. Στις επεμβάσεις του γόνατος, η ακρίβεια στην προπαρασκευή των ιστών και η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, δίνουν ένα εξαιρετικό χειρουργικό αποτέλεσμα ως προς την κινητικότητα, την αποκατάσταση και την ανατομία της άρθρωσης, που προσομοιάζει απόλυτα στο ανθρώπινο γόνατο. Επίσης, η ακριβής τοποθέτηση της νέας άρθρωσης με το σύστημα Mako αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια των εμφυτεύσιμων υλικών, πέραν των 10-15 χρόνων, ενώ οι ασθενείς περπατούν το αργότερο σε 24 ώρες μετά την επέμβαση.

 

  1. Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

Όσον αφορά στις επεμβάσεις μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής του γόνατος με το ρομποτικό σύστημα Μako, αλλάζει μόνο το φθαρμένο τμήμα της άρθρωσης, διατηρώντας το υγιές τμήμα του γόνατος απολύτως ανέπαφο. Πραγματοποιείται μικρότερη τομή και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο μία ημέρα. Επίσης, πρακτικά δεν υπάρχει απώλεια αίματος και η αποκατάσταση είναι αξιοσημείωτα ταχύτερη. Η επέμβαση αυτού του τύπου είναι κατάλληλη για νεότερους, πάσχοντες από αρθρίτιδα, αλλά και μεγαλύτερους ασθενείς ή βαριά πάσχοντες που δεν μπορούν να υποστούν μεγαλύτερες επεμβάσεις, προκειμένου να προληφθεί η εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

  1. Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Στις επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος παρότι η επέμβαση μοιάζει με την κλασική αρθροπλαστική, στην πράξη είναι μια εντελώς διαφορετική ως προς την ακρίβεια της εκτέλεσης και αντικατάστασης της άρθρωσης, καθώς λαμβάνεται υπόψη η συνδεσμική σταθερότητα και η κινητικότητα, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι άριστο και πάντα προβλέψιμο.


Θα χρειαστεί να πάρω αίμα μετά την επέμβαση;

Όχι, δεν απαιτείται να λάβει ο ασθενής αίμα μετά την επέμβαση διότι δεν χάνουμε σημαντική ποσότητα αίματος που θα μας ανάγκαζε να χορηγήσουμε αίμα ή προϊόντα αίματος. Και αυτό γατί η επέμβαση γίνεται με μεγάλη ακρίβεια και με γνώση της ανατομίας της περιοχής, η χειρουργική προσπέλαση είναι πλέον περιορισμένη (ελάχιστα παρεμβατική) με αποτέλεσμα να μην διαταράσσονται οι παρακείμενοι ιστοί και τέλος γιατί χορηγούμε διεγχειρητικά φάρμακα που αποτρέπουν την αιμορραγία (τρανσαμίνη ή τρανεξαμικό οξύ). Παρόλα αυτά, στον προεγχειρητικό έλεγχο θα γίνει έλεγχος της πηκτικότητας του αίματος του ασθενούς, θα ερωτηθεί ο ασθενής αν λαμβάνει ουσίες που επηρεάζουν την πήξη του αίματος, (π.χ. ασπιρίνη, βαρφαρίνη, κλπ) ενώ θα γίνει ταυτοποίηση της ομάδας αίματος και του παράγοντα Rhesus) για πιθανό ενδεχόμενο μετάγγισης.


Ποια προσπέλαση είναι η καταλληλότερη;

Οι περισσότεροι χειρουργοί στον κόσμο χρησιμοποιούν την μέση τομή με έξω πλάγια παραεπιγονατιδική προσπέλαση γιατί  παρέχει μεγαλύτερο χειρουργικό πεδίο και άνεση στους διεγχειρητικούς χειρισμούς καθώς και καλύτερο προσανατολισμό κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

 

Πόσα χρόνια επιβιώνει μια πρόθεση;

Κατά μέσο όρο 15-20 έτη. Η επιβίωση όμως εξαρτάται από το επίπεδο δραστηριότητας άρα και από την ηλικία του ασθενούς, από την ποιότητα του οστού και βεβαίως από την χειρουργική τεχνική.

 

Πόση ώρα διαρκεί το χειρουργείο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί κατά μέσο όρο μία με μιάμιση ώρα. Η ανάνηψη θα διαρκέσει επίσης μία με δύο ώρες. Μετά την ανάνηψη θα οδηγηθείτε στο δωμάτιό σας. Στο νοσοκομείο θα παραμείνετε ένα με δύο βράδια.

 

Πόσο θα πονάω μετά την επέμβαση;

Το μετεγχειρητικό άλγος ελέγχεται με αντλίες συνεχούς έγχυσης αναισθητικών όσο καιρό είστε στο νοσοκομείο. Στο σπίτι, το άλγος θα ελέγχεται με συνδυασμό παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών αλλά γενικά μετά τις πρώτες ημέρες μειώνεται σημαντικά.

 

Πόσο καιρό χρειάζομαι βοήθεια από τρίτο πρόσωπο;

Συνήθως απαιτείται τρίτο πρόσωπο μέχρι να αυτοεξυπηρετείστε. Κατά μέσο όρο χρειάζεστε κάποιον μόνιμα στο σπίτι για 3-4 ημέρες. Στη συνέχεια μπορεί να σας επισκέπτεται για να βοηθάει στο πλύσιμο και στην προετοιμασία φαγητού ή στα ψώνια.

 

Τι άλλα βοηθήματα θα χρειαστώ στο σπίτι;

Το «Π» ή βακτηρίες («πατερίτσες») για 3-4 εβδομάδες. Καλό θα είναι να αποφεύγετε χαμηλά καθίσματα για να σηκώνεστε εύκολα και επίσης να πλένεστε σε ντουζιέρες και όχι σε μπανιέρες για να μην γλιστρήσετε.

 

Πως μπορώ να επιταχύνω την αποθεραπεία μου μετά από την επέμβαση;

Το πιο πιθανό θα σηκωθείτε την ίδια ή την επόμενη ημέρα από το χειρουργείο. Οι φυσικοθεραπευτές αλλά και ο ίδιος ο χειρουργός θα σας βοηθήσουν και θα σας μάθουν να βαδίζετε, να σηκώνεστε και να κάθεστε. Τις επόμενες ημέρες θα μάθετε να ανεβαίνετε και κατεβαίνετε σκάλες. Επίσης, θα σας δοθούν ασκήσεις αλλά θα πρέπει και μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο να σας επισκέπτεται εκπαιδευμένος φυσικοθεραπευτής ώστε σε διάστημα δυο – τριών εβδομάδων να είστε ανεξάρτητοι. Πρέπει όμως να γυμνάζεστε και να ακολουθείτε το πρόγραμμα καθημερινά και για τουλάχιστον μια ώρα.

Επίσης, μειώστε την πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης στην διατροφή σας, αποφύγετε τα αναψυκτικά, λαμβάνετε περισσότερες και μικρότερες ποσότητες φαγητού ημερησίως και αυξήστε την πρόσληψη πρωτεϊνούχων τροφών. Η λήψη 2-3 ποτηριών κόκκινου κρασιού την εβδομάδα δρα ως διουρητικό αλλά και ως αντιοξειδωτικό οπότε βοηθά στη μείωση της μετεγχειρητικής φλεγμονής και του οιδήματος. Αν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι λόγω της κατανάλωσης παυσίπονων μην ξεχνάτε να λαμβάνετε προβιοτικά. Τέλος, να περπατάτε αρκετά και καθημερινά!

 

Πόση ώρα και πόσο μακριά μπορώ να περπατάω μετά την επέμβαση;

Αρχικά πρέπει να περπατάτε 2-3 φορές την ημέρα με περιπατητήρα (‘Π’). Μετά τις 2 εβδομάδες χρειάζεστε ένα μπαστούνι στον ανάποδο χέρι. Στις 4 εβδομάδες πρέπει να περπατάτε χωρίς βοήθεια.

 

Πόσος χρόνος απαιτείται για να ξεχάσω ότι χειρουργήθηκα;

Περίπου 3 μήνες. Τον πρώτο μήνα θα έχετε άλγος κυρίως νυκτερινό. Θα λάβετε όμως κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι από τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο ώστε να αντιμετωπίζετε το άλγος. Τον δεύτερο μήνα το γόνατο θα έχει πολύ λιγότερο άλγος, ίσως μόνο μετά από κούραση αλλά θα παραμένει ήπια πρησμένο. Στο τέλος του τριμήνου θα είναι λειτουργικό και σταδιακά θα συνεχίζει να βελτιώνεται.

 

Τι ασκήσεις μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση του γόνατος μετά το χειρουργείο;

Πρέπει να ακολουθήστε το πρόγραμμα που θα σας δώσει ο χειρουργός. Πρέπει επίσης να κάνετε τουλάχιστο 10 φυσιοθεραπευτικές συνεδρίες. Καλό είναι στο σπίτι να έχετε στατικό ποδήλατο ή και διάδρομο εκγύμνασης. Τέλος όταν νοιώστε ότι το γόνατο είναι απόλυτα λειτουργικό μπορείτε να ξεκινήστε υδρόβια γυμναστική στη θάλασσα ή σε πισίνα.

 

Η επέμβαση επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσής μου;

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά σχετίζεται και με αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Και αυτό γιατί ο ασθενής απαλλάσσεται από το στρες του συνεχούς άλγους, την καταθλιπτική διάθεση της ανικανότητας και αναπηρίας και την αρνητική επίδραση φλεγμονωδών ουσιών που εκκρίνονται στον οργανισμό του λόγω της αρθρίτιδας.

 

Το ρομποτικό Σύστημα χειρουργικής ορθοπεδικής MAKO της αμερικανικής εταιρείας STRYKER χρησιμοποιείται στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ από τον κο Ι. Τριανταφυλλόπουλο για την αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.