Το να διαλέξει ο ασθενής έναν ιατρό είναι στις ημέρες μας μια πρόκληση. Η σωστή επιλογή ιατρού έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί προφυλάσσει τον ασθενή από αναίτια έξοδα, απώλεια χρόνου και εργασίας, άστοχες εξετάσεις αλλά κυρίως από θεραπείες (συντηρητικές ή χειρουργικές) που είτε δεν απαιτούνται είτε είναι ακατάλληλες για το πρόβλημά του.

Μια καλή αρχή είναι να ζητήσετε πληροφορίες από συναδέλφους, γείτονες, φίλους και συγγενείς οι οποίοι στο παρελθόν αντιμετώπισαν ανάλογο με το δικό σας πρόβλημα. Στο τέλος όμως εσείς πρέπει να αποφασίσετε ποιος ιατρός είναι καταλληλότερος για τις δικές σας ανάγκες αλλά και απαιτήσεις.

Επίσης, το ασφαλιστικό σας συμβόλαιο μπορεί να περιορίζει τις επιλογές σας και την πρόσβασή σας σε συγκεκριμένους ιατρούς ή συγκεκριμένα θεραπευτικά κέντρα και νοσοκομεία. Πάντα πρέπει να ελέγχετε τους όρους του ασφαλιστικού συμβολαίου σας όχι μόνο ως προς τη συμμετοχή σας σε ιατρικές πράξεις και νοσήλια αλλά και ως προς το αν έχετε το δικαίωμα επιλογής ιατρού ή όχι.

Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξετε τι κατηγορίας ιατρό θέλετε να επισκεφθείτε. Δηλαδή ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας για μια απλή συμβουλή και εκτέλεση κοινών απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων ή ιατρό ειδικευμένο στο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζετε.

[accordions id=”1126″]


Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλόπουλος, MD, MSci, PhD, FEBOT

Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών