Ο Ιωάννης Κ.  Τριανταφυλλόπουλος, είναι Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στο Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι Διευθυντής της Ε’ Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Το 1988, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και στη συνέχεια ειδικεύθηκε στην Ορθοπεδική και Τραυματολογία στην Α’ Ορθοπεδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ΓΝΑ ΚΑΤ.

Κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (Master Of Science – MSci) στα Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών και έχει Διδακτορικό Τίτλο (Doctorate – PhD στις Λοιμώξεις του Μυοσκελετικού Συστήματος. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε κέντρα του εξωτερικού όπως University of South Alabama, University of North Carolina, Emory University of Atlanta των Ηνωμένων Πολιτειών και James Cook University, Middlesbrough του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έχει συμμετάσχει σε κλινικά και ερευνητικά προγράμματα του εξωτερικού: Elective in Cardiothoracic Surgery, University of South Alabama, USA (1991), Clinical and Research Fellowship in Shoulder Surgery, University of North Carolina, USA  (2002), EFORT Traveling Fellowship – The Netherlands (2004), Clinical Fellowship in Sports Orthopaedic Surgery, James Cook University, Middlesbrough, UK (2004-2005),  Visiting Orthopaedic Surgeon at Shoulder Service, Emory University, Atlanta USA (2006), Visting Orthopaedic Surgeon at Knee Service, James Cook University, Middlesbrough (2016).

Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (Fellow of the European Board of Orthopaedics and Traumatology – FEBOT), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθλητικών Κακώσεων Χειρουργικής του Γόνατος και Αρθροσκόπησης (ESSKA), της Διεθνούς Εταιρείας Παθήσεων του Αρθρικού Χόνδρου (ICRS), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης και Ανδρόπαυσης (EMAS) και στον ελληνικό επιστημονικό χώρο, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (EEXOT), του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπεδικών Χειρουργών (ΚΕΟΧ), του Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων της ΕΕΧΟΤ, του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ), της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ), της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϋλικών και Βιοεμφυτευμάτων και του Ομίλου Φίλων Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΟΦΕΛΙΟΣ).

Είναι μέλος της εκδοτικής και συντακτικής επιτροπής επιστημονικών περιοδικών όπως το Journal of Research and Practice of the Musculoskeletal System, Skeletal Health  καθώς και Assistant Editor στο Acta Orthopaedica et Traumatologica Hellenica.

Ο Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλόπουλος έχει ιδιαίτερο κλινικό και ερευνητικό ενδιαφέρον στις Αθλητικές Κακώσεις (Αρθροσκοπική και ανοικτή χειρουργική αρθρώσεων και των μαλακών μορίων), στις Παθήσεις και τη Χειρουργική του Αρθρικού Χόνδρου (Τεχνικές αποκατάστασης χόνδρου, βιολογικές θεραπείες), στις Παθήσεις των Αρθρώσεων (Αρθροσκοπήσεις, Οστεοτομίες, Αρθροπλαστικές), στα Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών (Μεταπτυχιακό και διπλωματική εργασία) και (5) στις Λοιμώξεις του Μυοσκελετικού Συστήματος (Διδακτορικό και διατριβή).

Έχει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του Αρθρικού Χόνδρου, του Γόνατος, του Ώμου και της Ποδοκνημικής άρθρωσης.

Έχει μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό έργο με δημοσίευση άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με συγγραφή επιστημονικών συγγραμμάτων (βιβλίων και κεφαλαίων σε βιβλία) ενώ είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές εκδηλώσεις.

Είναι παντρεμένος με την Άννα Περράκη, Διευθύντρια Οφθαλμολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και έχουν 2 υπέροχες κόρες την Άλκηστις και την Άρτεμις.