Σύνδρομο – Ρήξη Τενοντίου Πετάλου

Το πέταλο των στροφέων μυών του ώμου (ή αλλιώς «μυοτενόντιο πέταλο») σχηματίζεται από τέσσερις μύες: υπερακάνθιος, υπακάνθιος, έλασσον στρογγύλος και υποπλάτιος μυς. Ονομάζεται έτσι λόγω της διαμόρφωση του επάνω από την κεφαλή του βραχιονίου οστού σαν πέταλο ή καπέλο και λόγω του ότι ευθύνεται για τις στροφικές κινήσεις της κεφαλής του βραχιονίου οστού άρα και για ένα μεγάλο μέρος των κινήσεων του ώμου.

Η ρήξη του τενοντίου πετάλου των στροφέων συναντάται σε αθλητές και μάλιστα πιο συχνά σε συγκεκριμένες κατηγορίες αθλητών όπως οι ρίπτες (ακόντιο, σφαίρα ή σφύρα) καθώς και βολεϊμπολίστες ή αρσιβαρίστες αλλά και σε κολυμβητές επειδή κινούν επαναλαμβανόμενα τα χέρια τους επάνω από τους ώμους και προκαλούν προστριβή των τενόντων. Επίσης συναντάται και σε άτομα πάνω των 40 ετών οι οποίοι κάνουν χειρωνακτικό επάγγελμα για πολλά χρόνια και επίσης σηκώνουν συχνά τα χέρια τους πάνω από το επίπεδο των ώμων. Με το πέρας του χρόνου η επιβάρυνση επιφέρει σταδιακή φθορά των μυϊκών ομάδων των στροφέων, λέπτυνση και τέλος τη ρήξη αυτών.

Τα συμπτώματα της ρήξης των τενόντων περιλαμβάνουν:

  • Ατροφία ή ελάττωση της μυϊκής ισχύος των μυών γύρω από τον ώμο
  •  Πόνος όταν προσπαθούμε να σηκώσουμε το άνω άκρο
  •  Αδυναμία επιτέλεσης των κινήσεων του ώμου
  •  Πόνος όταν κατεβάζουμε το άνω άκρο από την αναρτημένη θέση
  •  Κριγμός, αίσθηση θορύβου ή αναπήδησης μέσα στην άρθρωση κατά τη διάρκεια των κινήσεων

Διάγνωση

Η διάγνωση της κάκωσης βασίζεται στη συμπτωματολογία του ασθενούς, τη κλινική εξέταση από τον Ορθοπαιδικό καθώς και τον απεικονιστικό έλεγχο της άρθρωσης ο οποίος αποτελείται από τις απλές ακτινογραφίες και τη μαγνητική τομογραφία. Μερικές φορές η διενέργεια διαγνωστικού υπερηχογραφήματος μπορεί να βοηθήσει

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση μια ρήξης του πετάλου των στροφέων μπορεί να είναι συνητηρηική ή χειρουργική. Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για το είδος της αγωγής περιλαμβάνουν:

  • το είδος και την έκταση της βλάβης των τενόντων
  • την ηλικία
  • τα συνοδά νοσήματα
  • τις προσδοκίες του ασθενή

Σε αρκετές περιπτώσεις η συντηρητική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τα συμπτώματα δίχως να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Η ηλικία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που αξιολογείται από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Ασθενείς με μεγάλη ηλικία και συνοδά προβλήματα υγείας (στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), αντιμετωπίζονται κυρίως με συντηρητική αγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα η οποία περιλαμβάνει:

  • ανάπαυση και περιορισμό των κινήσεων πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού
  • ανάρτηση του μέλους
  • αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή
  • έγχυση κορτιζόνης στην άρθρωση
  • φυσικοθεραπεία

Ο Ορθοπαιδικός θα συστήσει τη χειρουργική θεραπεία όταν:

  • Η συντηρητική αγωγή δεν ανακούφισε τους πόνους
  • Η ρήξη των μυών είναι πρόσφατη και εξαιρετικά επώδυνη
  • Η ρήξη των μυών έγινε στο κύριο άνω άκρο σε ανθρώπους με έντονη χειρωνακτική δραστηριότητα
  • Σε αθλητές

Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των ρήξεων των στροφέων του ώμου περιλαμβάνει την αρθροσκοπική τεχνική και την ελάχιστα παρεμβατική (mini open) ανοικτή επέμβαση:

Η Αρθροσκόπηση αποτελεί την πλέον σύγχρονη και εξελισσόμενη ορθοπαιδική χειρουργική μέθοδο, που επιτρέπει στον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό αρθροσκόπο  χειρουργό να διαγνώσει και να παρέμβει θεραπευτικά χρησιμοποιώντας χειρουργικά εργαλεία με πολύ μικρό μέγεθος που εισάγονται στην πάσχουσα άρθρωση μέσα από μικρές τομές μεγέθους λίγων χιλιοστών.

Το αρθροσκόπιο περιέχει οπτικές ίνες που μεταδίδουν την εικόνα που λαμβάνουν από το εσωτερικό του ώμου και με εξωτερικό επεξεργαστή την προβάλουν σε μόνιτορ (τηλεόραση).Από την εικόνα που προβάλλεται στο μόνιτορ ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός εξετάζει προσεκτικά και με μεγάλη λεπτομέρεια το εσωτερικό της άρθρωσης και αποφασίζει για τη φύση του προβλήματος καθώς και τη θεραπεία αυτού. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ο γιατρός εισάγει τα ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία  δρώντας με τον τρόπο αυτό διαγνωστικά και θεραπευτικά.

Η ελάχιστα παρεμβατική τεχνική Mini Open πραγματοποιείται με μικρή τομή του δέρματος, 5 εκατοστά περίπου για την συρραφή μεγάλων και εκφυλισμένων ρήξεων του μυοτενόντιου πετάλου και σε περιπτώσεις που η κλειστή αρθροσκοπική τεχνική καθίσταται τεχνικά δυσχερής.

Τα οφέλη των κλειστών αρθροσκοπικών και ελάχιστα παρεμβατικών Mini Open τεχνικών σε σχέση με τις παλιές ανοικτές επεμβάσεις είναι πολλά. Ο ασθενής δεν έχει μεγάλες χειρουργικές τομές, δεν έχει απώλεια αίματος, πονά λιγότερο μετά την επέμβαση, ξεκινά το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας πολύ πιο γρήγορα, έχει ελάχιστες ως μηδαμινές πιθανότητες ανάπτυξης μετεγχειρητικής μόλυνσης ενώ τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά ή και καλύτερα από αυτά των ανοικτών επεμβάσεων.