Ως κύφωση ορίζεται η οπίσθια γωνίωση της σπονδυλικής στήλης για οποιοδήποτε από τα φυσιολογικά της κυρτώματα (αυχενικό-θωρακικό-οσφυϊκό) και για την περιοχή της θωρακικής μοίρας υπάρχει φυσιολογική κύφωση με γωνίες από 20ο-50ο. Το αποτέλεσμα της παθολογικής οπίσθιας γωνίωσης της Σ.Σ είναι η δημιουργία ύβου (κοινώς καμπούρας) σε σημεία που φυσιολογικά δεν υπάρχει.

Η διαμόρφωση της Σ.Σ όταν κοιτάμε τον ασθενή από το πλάι (οβελιαίο επίπεδο) εξαρτάται από την όρθια θέση και επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση του ατόμου αλλά και τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.

Η παθολογική κύφωση πρέπει να διαχωρίζεται από την αποστρογγυλεμένη ράχη (round back), η οποία είναι μια παραλλαγή της φυσιολογικής θέσης της Σ.Σ και διορθώνεται αν ζητηθεί από τον εξεταζόμενο να ευθειάσει τη ράχη του.

Αντίθετα, στην κύφωση παρατηρείται ακαμψία της Σ.Σ σε θέση οπίσθιας γωνίωσης και δεν μπορεί να διορθωθεί με την εκούσια σύσπαση των ραχιαίων μυών.

Η θεραπεία της κύφωσης (οπίσθια γωνίωση της Σ.Σ > 50ο κυρίως στη θωρακική μοίρα) περιλαμβάνει ασκήσεις της ράχης, εφαρμογή κηδεμόνα ή ακόμα και χειρουργική αντιμετώπιση. Πολλές φορές, όχι όμως πάντοτε, η θεραπεία είναι συνδυασμένη για κυφω-σκολίωση.

Η προληπτική εξέταση των παιδιών της πρώτης σχολικής ηλικίας για εμφάνιση κύφωσης ή σκολίωσης ή ακόμα και των δύο μπορεί να προλάβει την εξέλιξη αρχόμενων παθήσεων σε σημαντικές παραμορφώσεις και δυσλειτουργίες του αναπτυσσόμενου σκελετού.

*Οι Παθήσεις και Παραμορφώσεις της Σπονδυλικής Στήλης (Σκολίωση, Κύφωση, κλπ) δεν αποτελούν χειρουργικό πεδίο του κου Ι. Τριανταφυλλόπουλου. Συνεργάζεται με συναδέλφους Ορθοπαιδικούς που έχουν εμπειρία και εξειδίκευση σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο.