ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «Θ. ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗΣ» ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Διευθύντρια: Ισμήνη Δοντά, Καθηγήτρια Πειραματικής Χειρουργικής
Υποδιευθυντής: Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος, Λέκτορας Ορθοπεδικής

Το Ερευνητικό Εργαστήριο παρουσιάζει συνεχή δράση από το 1979 έως και σήμερα. Έχει εδραιώσει την παρουσία του στην Ιατρική Επιστημονική κοινότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποτελώντας πλέον κέντρο αναφοράς τόσο στα μεταβολικά νοσήματα των οστών, με ιδιαίτερη έμφαση στην οστεοπόρωση όσο και στις παθήσεις των αρθρώσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην οστεοαρθρίτιδα και τον αρθρικό χόνδρο.

Το Ερευνητικό Εργαστήριο έχει παράλληλη δράση με την Ελληνική Εταιρεία Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜMΟ), το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ), τον Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση και Οστεοαρθρίτιδα (η «Πεταλούδα») και τη Διεθνή Εταιρεία Μυοσκελετικών και Νευρωνικών Αλληλεπιδράσεων (ISMNI).

Επίσης, συμμετέχει στη δημοσίευση επιστημονικών άρθρων στα έντυπα των ανωτέρω οργανισμών, «Οστούν», Σκελετική Υγεία», «Ζω Καλύτερα» αλλά και στο διεθνές περιοδικό “Journal of Musculoskeletal and Neuronal Interactions” (JMNI).

Οι βασικοί άξονες λειτουργίας του Ερευνητικού Εργαστηρίου είναι:

  1. Η έρευνα των παθογενετικών μηχανισμών των νοσημάτων του μυοσκελετικού συστήματος στα οποία περιλαμβάνονται παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων.
  2. Η εκτέλεση πειραματικών και κλινικών μελετών, ερευνητικών πρωτοκόλλων και διαγνωστικών εξετάσεων στο γενικό πληθυσμό (screeningtests) και η εκπόνηση επιστημονικών άρθρων και διδακτορικών διατριβών σε σχετικά θέματα.
  3. Η εκπαίδευση σπουδαστών της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης αλλά και συναφών επιστημών στα γνωστικό αντικείμενο του μεταβολισμού των οστών. Πέραν της εκπαιδεύσεως των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τακτικό πρόγραμμα «Ορθοπαιδική και Τραυματιολογία» και κατ’επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών») αλλά και των ειδικευομένων της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ερευνητικό Εργαστήριο έχει συστήσει ένα από τα πρώτα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με γνωστικό αντικείμενο «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών».
  4. Η λειτουργία Πειραματικού Χειρουργείου όπου πραγματοποιούνται μελέτες σε πειραματόζωα που φιλοξενούνται στους χώρους του εργαστηρίου.
  5. Η λειτουργία εκπαιδευτικού κέντρου Μικροχειρουργικής υπό την ευθύνη της Μικροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Στο χώρο του Πειραματικού Χειρουργείου εκπαιδεύονται συνεχώς ειδκεύομενοι και ειδικευμένοι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων σε μικροχειρουργικές τεχνικές.

Εκτός όμως από τις κύριες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητές του, το Ερευνητικό Εργαστήριο παρουσιάζει έντονο κοινωνικό ρόλο που αναπτύσσεται με πολλούς τρόπους:

Έρευνα της αποτελεσματικότητας των υπαρχουσών θεραπευτικών μεθόδων για τα μεταβολικά νοσήματα των οστών και τις αρθροπάθειες, καθώς και ανάπτυξη νέων μεθόδων πρόληψης και θεραπείας.

Ανάδειξη της επιδημιολογίας και των κοινωνικο-οικονομιών επιπτώσεων των νοσημάτων αυτών.

Παροχή διαγνωστικών και θεραπευτικών συμβουλών σε νοσοκομειακούς αλλά και εξωνοσοκομειακούς ασθενείς που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα των οστών.

Οργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς σχετικά με την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού στα Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών, στις αρθροπάθειες και τις χονδροπάθειες.

Λειτουργία εξωτερικών ιατρείων τόσο στο χώρο του Εργαστηρίου όσο και στο Νοσοκομείο ΚΑΤ τα οποία είναι στελεχωμένα με μέλη του ΔΕΠ του Εργαστηρίου (Ορθοπαιδικοί) και με επιστημονικούς συνεργάτες του Εργαστηρίου (Ενδοκρινολόγοι και Ρευματολόγοι). Στα ιατρεία αυτά εξυπηρετούνται ασθενείς με Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών από τα πλέον συχνά όπως η οστεοπόρωση και η νόσος Paget έως και τα πλέον σπάνια. Επίσης, τα ιατρεία δέχονται ασθενείς με αρθροπάθειες και χονδροπάθειες αλλά και συναφή με το μεταβολισμό των οστών ενδοκρινολογικά και ρευματολογικά νοσήματα.

Δομική διασύνδεση με το Νοσοκομείο ΚΑΤ και μέσω του ΚΑΤ με το κοινωνικό σύνολο.

Στενή συνεργασία με το Τμήμα Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού αποτελώντας «γέφυρα» παρακολούθησης των εφήβων/ νέων ενηλίκων με μεταβολικά νοσήματα των οστών.

Τέλος, το Ερευνητικό Εργαστήριο αποτελεί εδώ και 20 χρόνια, Κέντρο Αναφοράς του Υπουργείου Υγείας για τα Νοσήματα του Μυοσκελετικού Συστήματος (απόφαση Υ3α/5048/7-11-95) και έχει συμβουλευτικό ρόλο στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες σχετικά με την έρευνα, την τυποποίηση μεθόδων, τη συλλογή στοιχείων, την ενημέρωση και την πρόληψη σε αυτά τα νοσήματα.

Οι ασθενείς του Ερευνητικού Εργαστηρίου μπορούν να ενημερώνονται για τον κοινωνικό ρόλο του (αρθρογραφία, ενημερωτικά φυλλάδια, εξωτερικά ιατρεία, επιστημονικές εκδηλώσεις) μέσω τις ιστοσελίδας του εργαστηρίου lrms.gr