1. Τι είναι η βιταμίνη D;
Απάντηση: πρόκειται για μια βιταμίνη που αποδεδειγμένα συμμετέχει θετικά στον μεταβολισμό του ασβεστίου και στην πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης. Παράλληλα έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη μυϊκή μάζα και δύναμη σε προχωρημένες ηλικίες ενώ φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ.Τριανταφυλλόπουλου στα Parapolitika 90.1 Fm :

 

2.Που βρίσκεται και πως κανείς λαμβάνει τη βιταμίνη D;
Απάντηση: Η Βιταμίνη D λέγεται και βιταμίνη του ήλιου αφού παράγεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φώς. Δυστυχώς δεν περιέχεται σε επαρκείς ποσότητες στις τροφές μας. Επίσης, οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι κλεισμένοι σε γραφεία και κτήρια ενώ φορούν ρούχα προστασίας από την πραγματικά καρκινογόνο ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να εμποδίζεται και η σύνθεσή της στο δέρμα μας. Επομένως συχνά ο ιατρός θα προτείνει συμπληρώματα με βιταμίνη D αναλόγως τις ανάγκες του ασθενούς.

3. Ποια είναι η συνιστώμενη δόση βιταμίνης D;
Απάντηση: καταρχήν θεωρούμε φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης στο αίμα τις τιμές άνω των 30 ng/ml. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 600 διεθνείς μονάδες με ανώτατο όριο τις 2000 διεθνείς μονάδες. Η πρόσληψη γίνεται από του στόματος με μορφή δισκίου ή πόσιμου υγρού μια φορά την ημέρα και για όσο διάστημα κρίνει ο ιατρός.