Ο Διευθυντής της 5ης Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Ιωάννης Κ. Tριανταφυλλόπουλος, κλήθηκε στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» με τους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 για να απαντήσει γιατί οι τραυματισμοί του αρθρικού χόνδρου είναι σοβαροί.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή στον Ant1:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept

Τραυματισμοί του Αρθρικού Χόνδρου

Ο αρθρικός χόνδρος αποτελεί έναν υψηλής εξειδίκευσης ιστό που καλύπτει εκ των έσω τις αρθρικές επιφάνειες των οστών. Ο κύριος ρόλος του είναι η φυσιολογική κίνηση των αρθρώσεων χωρίς τριβές.

Δυστυχώς όταν τραυματισθεί, έχει περιορισμένη ικανότητα αυτοεπούλωσης και αυτοεπιδιόρθωσης με αποτέλεσμα να οδηγείται σε προοδευτική καταστροφή. Αν η αρχική βλάβη του χόνδρου αλλά και η αιτία που την προκάλεσε δεν διαγνωστούν γρήγορα και δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλα τότε προσβάλλεται σταδιακά ολόκληρος ο χόνδρος και εγκαθίσταται σε πρώιμα στάδια η χονδροπάθεια και σε όψιμα στάδια η γνωστή σε όλους η οστεοαρθρίτιδα.

Η χονδροπάθεια και η οστεοαρθρίτδα εμφανίζονται πλέον όλο και πιο συχνά. Η μεν χονδροπάθεια σε νέους ασθενείς αφού αθλούνται όλο και περισσότερο και η αρθρίτιδα σε ηλικιωμένους αφού έχει αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων.

Ερωτήσεις

Πως γίνεται η διάγνωση μιας βλάβης του αρθρικού χόνδρου;

Η διάγνωση και η αξιολόγηση μια χόνδρινης βλάβης γίνεται κατά κύριο λόγο με τη μαγνητική τομογραφία της πάσχουσας άρθρωσης. Το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας μαγνητικούς τομογράφους με απεικονιστικές μεθόδους ειδικές για την χαρτογράφηση του αρθρικού χόνδρου. Η μαγνητική τομογραφία βοηθά τόσο στον προεγχειρητικό σχεδιασμό όσο και στη μετεγχειρητική παρακολούθηση της επούλωσης μια χόνδρινης βλάβης.

Πως αντιμετωπίζονται οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου;

Η αντιμετώπιση των χόνδρινων βλαβών σχετίζεται με πολλούς παράγοντες που περιλαμβάνουν την ηλικία του ασθενούς, τις καθημερινές, εργασιακές αλλά και αθλητικές δραστηριότητές του, τη γενική κατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης, το μέγεθος και την εντόπιση της χόνδρινης βλάβης αλλά και την ικανότητα του ασθενή να ακολουθήσει το πρόγραμμα αποθεραπείας και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.

Που στηρίζεται η επιτυχία μιας μεθόδου αποκατάστασης χόνδρινης βλάβης;

Όσο πιο γρήγορα διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί μια χόνδρινη βλάβη τόσο καλύτερα αποτελέσματα αναμένονται. Αν η βλάβη αντιμετωπισθεί ένα έτος μετά την κλινική εμφάνισή της, τότε η πρόγνωση χειροτερεύει δραματικά. Μεγάλη επίσης σημασία έχει η αντιμετώπιση της χόνδρινης βλάβης να γίνει από εξειδικευμένο ιατρό και σε κέντρα που πραγματοποιούνται τέτοιες επεμβάσεις.

Στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ υπάρχει όλη η τελευταίας τεχνολογίας υλικοτεχνική υποδομή για την πραγματοποίηση αρθροσκοπικών ή και ανοικτών επεμβάσεων αποκατάστασης των πλέον σύνθετων βλαβών του αρθρικού χόνδρου. Σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση μιας τέτοιας επέμβασης παίζει και ο ίδιος ο ασθενής, το κίνητρο που έχει για να επιστρέψει στις προ του τραυματισμού δραστηριότητές του αλλά και η προσήλωσή του στο μετεγχειρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

Υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση των χόνδρινων βλαβών;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει συντηρητικός τρόπος θεραπείας μια χόνδρινης βλάβης είτε αυτή είναι τραυματική είτε είναι εκφυλιστική. Και αυτό γιατί ο αρθρικός χόνδρος είναι ανάγγειος ενώ περιέχει ελάχιστα χονδροκύτταρα. Η χορήγηση επομένως σκευασμάτων που περιέχουν συστατικά του φυσιολογικού αρθρικού χόνδρου (γλυκοζαμίνες, χονδροϊτίνες, υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο) δεν έχουν αποδείξει το θεραπευτικό τους όφελος και τα κλινικά τους αποτελέσματα είναι κατώτερα αυτών που συνήθως υπόσχονται.

Επίσης, οι απευθείας εγχύσεις εντός της πάσχουσας άρθρωσης υαλουρονικού οξέος, αυξητικών παραγόντων (PRPs), μεσεγχυματικών κυττάρων και βλαστοκυττάρων δεν φαίνεται πως οδηγούν σε επούλωση των χόνδρινων βλαβών αλλά προσφέρουν προσωρινή ανακουφιστική δράση λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Τελευταία, η εφαρμογή αυτόλογων αντιφλεγμονωδών πρωτεϊνών με απευθείας εφάπαξ έγχυσή τους δείχνει να έχει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά την ύφεση των συμπτωμάτων και την επούλωση των βλαβών του αρθρικού χόνδρου..

Επομένως καταλήγουμε στη χειρουργική αντιμετώπιση των χόνδρινων βλαβών;

Η χειρουργική αποκατάσταση των χόνδρινων βλαβών πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με αρθροσκοπικές τεχνικές. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις πραγματοποιούνται με ανοικτές χειρουργικές τεχνικές (αρθροτομές). Οι επεμβάσεις αποκατάστασης του αρθρικού χόνδρου διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  1. Τρυπανισμοί ή τεχνικές δημιουργίας μικροκαταγμάτων για τη διέγερση του μυελού των οστών. Μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών μεταφέρονται στην περιοχή της βλάβης και παράγουν ένα νέο ιστό που προσομοιάζει του φυσιολογικού αρθρικού χόνδρου. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται σε μικρές βλάβες, έχουν βραχυπρόθεσμα καλά αποτελέσματα, ενώ επαγγελματίες αθλητές έχουν ποσοστά επιτυχίας και επιστροφής στο άθλημά τους που ανέρχονται στο 40%.
  2. Τεχνικές εμφύτευσης οστεοχόνδρινων τεμαχίων (τεχνικές μωσαϊκού). Μεταφέρουμε ακέραια τεμάχια αρθρικού χόνδρου από άλλα σημεία μιας άρθρωσης στην περιοχή της βλάβης. Οι τεχνικές αυτές παρουσιάζουν μεγαλύτερα και μακροβιότερα ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 80-90%.
  3. Τεχνικές μεταμόσχευσης κυττάρων. Στο Ν. ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με ειδικά εργαστήρια διαχείρισης ιστών πραγματοποιούνται τεχνικές καλλιέργειας και εμφύτευσης χονδροκυττάρων και βλαστοκυττάρων στις περιοχές χόνδρινών βλαβών. Παράλληλα, η ταυτόχρονη εφαρμογή αυξητικών παραγόντων δηλαδή πρωτεϊνών του αίματός μας που προάγουν την αναγέννηση του χόνδρου εξασφαλίζουν ένα αρτιότερο αποτέλεσμα.